De oorzaken en aanpak van rugklachten

On 21 februari 2018 by Marleen Diemel

Rugklachten komen veel voor. Meer dan driekwart van de mensen krijgt in zijn leven een keer te maken met rugklachten. Bij een groot aantal mensen keren deze klachten regelmatig terug of worden zelfs chronisch.

Rugklachten zijn vervelend, daar wil je zo snel mogelijk van af. Immers, ze hebben invloed op je energie en je functioneren. Ook zijn ze vaak oorzaak van verzuim. Reden genoeg om rugklachten serieus te nemen en door een deskundige te laten beoordelen, te behandelen of te voorkomen.

Rugklachten specifiek en/of aspecifiek

Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een specifieke afwijking, er is iets beschadigd, zoals bij een hernia of een botbreuk na een val. Deze afwijkingen zijn goed zichtbaar op een röntgenfoto of MRI-scan. We spreken dan van specifieke rugklachten. Maar meestal zijn rugklachten aspecifiek van aard en minder duidelijk aan te tonen. Symptomen zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto of MRI, want er is geen duidelijke schade. Toch kan men veel klachten hebben.

Deze aspecifieke klachten ontstaan meestal door alledaagse activiteiten zowel in het werk als privé. Ze zijn een optelsom van vele herhaalde belastende houdingen en bewegingen die vervolgens kunnen leiden tot verhoogde spierspanning, vermoeidheid, lokale of uitstralende pijn, instabiliteit of bewegingsbeperking. Langdurige ongunstige lichaamsbelasting, vaak onbewust, kan op termijn leiden tot structurele afwijkingen (beschadiging) van de rug.

Zittend werk

Mensen zijn gemaakt om te bewegen en ongeschikt om langdurig in een stoel te zitten, auto te rijden of computerwerk te doen. Zo kan zittend werk als weinig fysiek inspannend worden beschouwd maar toch erg belastend zijn voor de rug. Statische ongemakkelijke werkhoudingen leiden vaak tot aspecifieke rugklachten.

Verschillende structuren in de rug (zoals gewrichten, banden, spieren, pezen, fascies of zenuwen) kunnen verantwoordelijk zijn voor pijnklachten of ander ongemak. Vaak worden meerdere structuren tegelijkertijd overbelast en presenteren klachten zich in complexe patronen. Een gedegen aanpak bij de bron biedt uitkomst. Denk daarbij aan het oplossen van ergonomieproblemen op je werkplek, verbeteren van houding & beweging en verhogen van je belastbaarheid door training.

Adequate aanpak

Helaas bestaat er niet een standaard behandeltechniek, training of advies die voor alle rugklachten de oplossing is. Zorgvuldige analyse, behandeling, werkplekadvies of oefening zijn bij het adequaat aanpakken van rugklachten en klachtenpatronen noodzakelijk om verergering of recidieven te voorkomen.

Maatwerk is de sleutel. In een geïntegreerde aanpak van rugproblemen door fysio-, manueel- en arbeid-/bedrijfsfysiotherapeut kunnen klachten en klachtenpatronen doorbroken worden en leiden tot blijvende verbetering.

In onze aanpak van werkgerelateerde klachten werken wij samen met Fysiotherapie Houten Zuid.

Comments are closed.